Bursa’nın içme suyu kaynaklarında son günlerde yaşanan hareketlilik, güncel baraj verileriyle ortaya çıktı. Kentte bir süredir gerileyen toplam baraj doluluğu, 29 Eylül’de yeniden yükselişe geçti.

Güncel verilere göre Bursa barajlarının doluluk oranı yüzde 60,03 olarak ölçüldü. Bir önceki gün yüzde 59,97 olan oran, son 24 saatte 0,06 puan arttı.

Düşüş serisi sona erdi

Barajlardaki doluluk oranı eylül ayının ikinci yarısından itibaren kademeli olarak aşağı yönlü ilerledi. 15 Eylül’de yüzde 63,86 seviyesinde bulunan oran, sonraki günlerde yaşanan gerilemelerle 28 Eylül’de yüzde 59,97’ye kadar indi.

29 Eylül’deki son veride ise bu tablo tersine döndü ve doluluk yeniden yüzde 60 sınırını aştı.

Ancak günlük artışa rağmen son haftalardaki kayıp tamamen telafi edilmiş değil. Barajların mevcut seviyesi, 15 Eylül’deki değerin 3,83 puan altında bulunuyor.

641259857 1760280891777179 7461965739970231633 N 1790668889 970 X750

Son bir ayda 10,5 puanlık düşüş

Kısa vadeli verilere bakıldığında da barajlardaki gerilemenin boyutu görülüyor. Son 3 günde doluluk 0,5 puan, son 7 günde 1,5 puan azalırken, son 30 günlük süreçte toplam düşüş 10,5 puana ulaştı.

Bu nedenle son günlük yükseliş, şimdilik sınırlı bir toparlanma olarak kayıtlara geçti.

Geçen yıla göre tablo tamamen farklı

Bursa barajlarının mevcut seviyesi, geçen yılın aynı dönemine göre ise oldukça farklı bir noktada bulunuyor.

29 Eylül 2025’te yüzde 2 seviyesinde olan doluluk oranı, bu yıl aynı tarihte yüzde 60,03 olarak ölçüldü. Böylece iki tarih arasında 58,03 puanlık fark oluştu.

29 Eylül 2024’te ise doluluk yüzde 31,1 seviyesindeydi. Güncel oran, iki yıl önceki aynı güne göre de 28,93 puan daha yüksek.

2026’da barajlarda nasıl bir seyir izlendi?

2026 yılı boyunca Bursa barajlarında doluluk oranı önemli değişimler yaşadı. Ocak ayında yüzde 4 seviyesinde bulunan aylık ortalama doluluk, şubatta yüzde 45’e, martta yüzde 73’e yükseldi.

Nisan ayında yüzde 96’ya ulaşan ortalama doluluk, mayıs ve haziran aylarında yüzde 97 seviyesinde gerçekleşti. Temmuzda yüzde 88, ağustosta yüzde 76 olarak kaydedilen aylık ortalama, eylül ayında ise yüzde 64 seviyesinde bulunuyor.

Bursa’da 600 yıllık alanda dikkat çeken değişim!
Bursa’da 600 yıllık alanda dikkat çeken değişim!
İçeriği Görüntüle

Yağışlar önümüzdeki günlerde belirleyici olacak

Son yağışların ardından barajlardaki düşüşün durması dikkat çekti. Önümüzdeki günlere ilişkin tahminlerde ise doluluk oranında sınırlı bir yükseliş öngörülüyor.

Ancak bu tahminlerin gerçekleşmiş ölçümler değil, hava tahminleri ve geçmiş verilere dayalı öngörüler olduğu belirtiliyor. Bu nedenle barajların önümüzdeki dönemdeki seyri, yağış miktarı ve su tüketimine bağlı olarak değişebilecek.

29 Eylül itibarıyla Bursa barajlarının doluluk oranı yüzde 60,03 seviyesinde.

Bursa’da 13 bin bina için kentsel dönüşüm süreci! Yıkım başladı
Bursa’da 13 bin bina için kentsel dönüşüm süreci! Yıkım başladı
İçeriği Görüntüle

Bursa’da hava şartları deniz ulaşımını vurdu!
Bursa’da hava şartları deniz ulaşımını vurdu!
İçeriği Görüntüle

Bursa’da Milli Park Müdürlüğü’nde acı kayıp!
Bursa’da Milli Park Müdürlüğü’nde acı kayıp!
İçeriği Görüntüle

Bursa dahil 7 ilde TOKİ arazisi üzerinden milyonluk oyun!
Bursa dahil 7 ilde TOKİ arazisi üzerinden milyonluk oyun!
İçeriği Görüntüle

#Bursa #BursaBarajları #Baraj #Su #İçmeSuyu #DolulukOranı #Yağış #BursaHaberleri #BUSKİ #Gündem