Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklıkla birlikte orman yangını riskinin en üst seviyeye çıktığı Bursa'da, orman işçilerinin fedakar çalışmaları aralıksız sürüyor. Mustafakemalpaşa ilçesindeki 950 rakımlı Kocadağ Yangın Gözetleme Kulesi'nde görev yapan Ayşe (47) ve İlyas Kaya (47) çifti, Mustafakemalpaşa, Orhaneli ve Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki geniş orman alanlarını 7/24 gözetim altında tutuyor.
Ailenin kökleri tamamen ormancılığa dayanan İlyas Kaya, mesleğin kendisine dedesinden miras kaldığını belirtti. Çocukluğundan bu yana kulelerin içinde büyüdüğünü ifade eden Kaya, amcasından devraldığı görevi eşiyle birlikte sürdürdüğünü söyledi. Gündüzleri eşi Ayşe Kaya'nın, geceleri ise kendisinin nöbet tuttuğunu belirten Kaya, özellikle lodoslu ve aşırı sıcak havalarda gözlerini bir an olsun kırpmadıklarını vurguladı.
"Yangın Demek Savaş Demek"
Görevlerinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken İlyas Kaya, yangına erken müdahalenin binlerce canlıyı ve doğayı kurtardığını belirterek, "Biz yangını ne kadar erken görürsek o kadar az canlımız ölür, yeşil vatan mahvolmaz. Nasıl askerimiz hudutta görev yapıyorsa, biz de burada yeşil vatanı bekliyoruz. Bir nevi duman avcısıyız" dedi. Görev sırasında yaşadıkları zorlukları da paylaşan Kaya, geçmişte telsizden duydukları tehlike anonslarının kendilerini derinden etkilediğini ancak ekiplerin özverili mücadelesiyle büyük felaketlerin önüne geçildiğini ifade etti. Yangınla mücadelenin bir savaş anlamına geldiğini vurgulayan Kaya, vatandaşlara piknik ateşi ve sigara izmariti konusunda hassasiyet çağrısında bulundu.
Gündüz nöbetini üstlenen Ayşe Kaya ise yaz aylarını evlerinden uzak, tamamen doğanın kalbinde geçirdiklerini dile getirdi. Gözetleme kulesinde en küçük bir dumanı bile kaçırmamak için titizlikle çalıştıklarını belirten Ayşe Kaya, "Gündüz ben bekliyorum, eşim gece bekliyor. 7/24 her tarafı gözetliyoruz. Ufak bir duman gördüğümüzde merkeze bildirip araçlarımızı çıkarıyoruz. Bir ağaç, bir nefes demek. Ne kadar erken görebilirsek o kadar ormanımız yanmaktan kurtulur. Herkesin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor" diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.
#Bursa #Mustafakemalpaşa #OrmanYangını #YeşilVatan #KocadağKulesi #DumanAvcısı #OrmanGenelMüdürlüğü #BursaHaber #Sondakika




