TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'ya, hakkındaki "borsa spekülasyonu ve komisyonculuk" iddialarını sordu. Oğuz Kaan Salıcı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşma ve soru önergeleri gündemde yerini korurken Link Bilgisayar Vitalis Teknoloji birleşmesi vurgunu gündeme geldi. 

NEDİR BU VURGUN?

Son dönemde sıkça karşılaşılan borsada manipülasyon ve hileli işlemler ile ilgili iddialara bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar son olarak Link Bilgisayar Vitalis Teknoloji birleşmesi vurgunu şu şekilde açıkladı "Mia Teknoloji 5 Haziran 2024 tarihinde 5.500.000 TL sermayeli Vitali teknolojinin % 28,58’ini 228.654.545 TL ye Suphi İsa Perilioğlu’ndan satın aldı. Bu satın alma işleminin gerçek olmadığı Suphi İsa Perilioğlu’nun banka hesapları incelendiğinde ortaya çıkacaktır.  Gerçek bir para girişi olmadan , hesaplara girdi çıktı yapıldığı anlaşılacaktır. Sonrasında Link bilgisayar 11/06/2024 Tarihinde Vitalis teknoloji ile birleşme kararı aldı. Ancak bunların hepsi planlı programlı büyük bir dolandırıcılık için hazırlanmıştı."

ŞİRKET ORTAKLARI ŞAŞIRTMADI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Oğuz Kaan Salıcı'nın değindiği spekülasyon iddialarında ve daha önce SPK'dan aldığı cezalarla gündemden düşmeyen Enver Çevik ve Kemal Akkaya'nın Link Bilgisayar'ın ortakları olduğu Mia Teknoloji'nin ortaklarının ise İhsan Ünal ve Ali Gökhan Beltekin olduğu ortaya çıktı. 

Hileli işlemler ve Manipülasyonlarda servetler elde eden isimlerin bu sefer isminin geçtiği vurgun iddialarının altı dudak uçuklatıcı. Yapılan vurgunun detaylarını anlatan uzmanlar son derece planlı olan işlemlerin her türlü kılafa uydurulduğunu ve üstünün örtüldüğünü " Şirketin Gazi Üniversitesi Teknokent Binasında faaliyet gösteren bir teknopark şirketi olması nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi istisnaları vardı. Giderleri ise aktifleştirme yapabiliyordu. Ar/Ge firmalarına sağlanan bu teşvikler sadece geliştirilen ürünlere kesilecek faturalar ile gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti ve kdv istisnası sağlayacaktı. Ancak Vitalis bunu gerçek anlamda piyasada hiç kullanılmayan ürünler için hayali rakamlara fatura keserek kötüye kullandı. Teknopark yönetimi inceleme yaptığında verilen raporlarda bu açıkça ortaya çıkacaktır.

Vitalis Teknoloji 30/06/2024 yani 30 Haziran 2024 cirosu 208.211.778 TL faaliyet karı 200.953.729 Favök ise 195.842.616 TL Nerdeyse cirosu kadar karlılık eden bir yazılım/ donanım şirketi dünya üzerinde mevcut değildir." sözleriyle anlattı.

Yukarda bahsedilen nedenlerle özet olarak;

1) Vitalis Tetnolojiyi aldıkları fiyat gerçek değildir

2) Vitalis’in Özkaynak’ı gerçek değildir

3) Vitalis’in karı gerçek değildir

4) Bu sebeplerden birleşme raporu doğru değildir."

Konu ile ilgili bilgileri aktaran uzman isimler Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e "Dürüstlüğü ile bilinen Bakanımız Sn Mehmet Şimşek tarafından başlatılacak bir inceleme ile milyarlarca liralık vergi kaçakçılığı ve naylon fatura suçları ortaya çıkacaktır." dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'ya, hakkındaki "borsa spekülasyonu ve komisyonculuk" iddialarını sordu. 

Salıcı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Basına yansıyan haberlere göre, 6 Şubat Depremi'nde zarar gören vakıf mallarının onarımıyla ilgili ihaleler bu beyefendinin elinden geçiyor. Önce ihaleyi alacak firmaları belirliyorlar, sonra da dönüp ihale bedelinin yüzde 10'u tutarındaki parayı bazı şirketlere aktarmasını istiyor. 50 milyonluk ihale varsa, 5 milyon lira da kendisinin belirlediği şirketlere aktarılıyor. Bu iddialar doğru mu? Gelelim borsa konusuna. Beyefendinin eşi Neslihan Mumcu hanımefendi Bulls diye bir şirkete ortak. Bulls, Sermaye Piyasası Kurulu'dan yaklaşık 2 milyon lira para cezası aldı geçen ay. Gerekçe, borsa spekülasyonu. Bitti mi? Bitmedi. Biliyorsunuz, tarihte parayı ilk bulanlar Lidyalılar. Ortağı olduğu diğer şirketin adı da Lydia Yatırım Holding. Bu holdingin bir ortağı da Enver Çelik. Enver Çelik, 2019 ve 2020 yıllarında borsada işlem yapması yasaklanan bir şahıs. Denizbank, Finansbank, İhlas ve Yeşil Yatırım gibi hisselerde küçük yatırımcıları zarara uğratan spekülasyonları tespit edilmiş. Bu nedenle 6 ay ve 1 yıl gibi sürelerle çeşitli cezalar almış.

'BORSADA BİLEREK FİYAT DALGALANMALARINA SEBEP OLDUNUZ MU?'

Bu şirketin bir de Yönetim Kurulu Başkanı var; Kemal Akkaya. Bu kişinin de adı borsa spekülasyonuyla sık sık anılıyor. Sayın Batuhan Mumcu, 6-7 yıl öncesine kadar evinin kirasını ödemekte zorlanan bir kişi olarak, bugün Ankara'nın en lüks sitelerinden Angora Evleri'nde nasıl 2 villa sahibi oldunuz? İş hayatına 9 yıl önce bir devlet memuru olarak başlayan birisine göre sizce de çok lüks bir hayat sürmüyor musunuz? Siz, lüks hayat sürenlerin gelirlerinin tespiti için çalışan Sayın Mehmet Şimşek'in radarından kaçmışsınız anlaşılan. Şirketlerin halka arz edilmesi sürecinde mevcut SPK Başkanıyla ortak çalıştığınız iddiaları doğru mu? Eşiniz ve siz borsada toplam ne kadarlık bir portföy yönetiyorsunuz? Bu işleri, daha önce özel kalem müdürlüğünü yaptığınız Ünsal Ban'dan mı öğrendiniz? Mevcut SPK başkanıyla ahbapsanız, hiçbir küçük yatırımcı sizinle yarışamaz. Küçük yatırımcıların sizin işlemleriniz yüzünden zarar etmesi karşısında vicdani ve hukuki bir sorumluluk hissediyor musunuz? Borsada bilerek fiyat dalgalanmalarına sebep oldunuz mu?

İnegöl Belediyespor Dağcıları, Hasan Dağı zirvesine tırmandı İnegöl Belediyespor Dağcıları, Hasan Dağı zirvesine tırmandı

KAYNAK: www.polemikhaber.com